Digitale en optische zoom

Bij de specificaties van veel camera\'s staan twee soorten zoom vermeld: optische en digitale. Er is een groot verschil tussen deze twee. Laten we beginnen met optische zoom, een zoomsoort die met lenzen werkt. Door de lenzen in je camera te verschuiven kan het beeld wat op je sensor valt vergroten of verkleinen. Als je verkleint, praat je van uitzoomen, je camera zoomt dan naar de groothoek stand. Dit houdt in dat de beeldhoek groot wordt, dus dat er links en rechts van de denkbeeldige middenlijn door je lens veel op de foto komt. Als je het beeld wil vergroten, bijvoorbeeld als je een vogeltje ver weg in een boom op de foto wil krijgen, verschuift de camera de lenzen zo dat het beeld ook groter wordt. De beeldhoek wordt hierdoor kleiner.

Digitale zoom kun je beter niet gebruiken. Het is een soort schijnzoom. Met de lenzen van je camera gebeurt in feite niks, het enige wat de camera doet is je foto uitvergroten, of beter: croppen. De camera pakt een klein stukje uit je foto (met midden) en vergroot dat tot wat je op je beeld te zien krijgt. Hierbij gaat een hoop beeldinformatie verloren omdat een groot deel van je sensor niet wordt gebruikt. Je 4 megapixel camera (bijvoorbeeld), kan zo ineens het detail van een 1MP camera of lager overhouden. Bovendien kun je net zo goed later achter het beeldscherm van je computer de beelduitsnijde precies bepalen, dan doe je namelijk exact hetzelfde.

Documentairefotografie

Inleiding

Documentairefotografie is een manier van fotograferen van een bepaald onderwerp, gecombineerd met de mening en/of stelling van de fotograaf. Deze manier van fotograferen geeft een beeld van de werkelijkheid, maar wel vanuit de maker gezien. De inhoud van de foto’s is belangrijker dan de foto zelf. Hierdoor zijn de foto’s soms van mindere kwaliteit, maar dat is op zich geen probleem.

Continue Reading

Canon EOS Discovery

In november was de Canon EOS Discovery in Amersfoort. Hieronder een aantal brochures die we daar gratis konden meenemen.

De documenten kun je vinden in "Documenten"

Portretfotografie

Portretfotografie wordt als geslaagd beschouwd, als de persoonlijkheid van degene die u fotografeert, op de foto tot uitdrukking komt. Toch kan ook een lachende foto van iemand die als ernstig te boek staat, veel waardering oogsten. Ga daarom vooral op uw gevoel af. En als u er vanuit gaat dat de eerste de beste foto echt niet altijd raak zal zijn, maar dat een goede portretfoto meestal na een serie foto\'s tot stand komt, kan het haast niet misgaan.

Continue Reading

Social Media

Contactgegevens

Harld Röling harld.roling@hroling.nl

Werk aan de Muur