Fotografie en ACTA

Creative Commons by LeozerostyACTA is het handelsverdrag dat diverse landen in de wereld willen of hebben ondertekend. Hiermee is een stap gezet naar een wereldwijd verdrag die de handel in nagemaakte spullen kan gaan verminderen. Maar is dat wel zo? Hoe en wat ACTA is weten niet veel mensen doordat het in het geheim zonder bijzijn van burgerorganisaties wordt opgezet. Alleen al het geheime is een punt van aandacht.

Het gaat voornamelijk over de bescherming van intellectuele eigendomsrechten en bescherming tegen namaakproducten. Voor het tegengaan van namaakartikelen is er in ACTA ook een stuk over auteursrechtelijk beschermd materiaal zoals bv foto's. ACTA maakt het mogelijk om schendingen van de auteursrechten straks direct te bestraffen en dat lijkt goed voor fotografen want die maken auteursrechtelijk beschermd materiaal. Dat gaat echter buiten democratische en gerechtelijke controles om wat inhoud dat er geen rechter aan te pas komt. Dat ACTA aandringt op het zogenaamde buitenjuridische regelgeving komt doordat veel landen geen wetten van deze strekking kunnen aannemen. 

Help Portrait 't Gooi

Help Portrait regio 't Gooi is met succes afgesloten met gelukkige gezichten van de geportretteerde. Het is een project waarin je iemand intens gelukkig kunt maken met een stukje papier met daarop een portret van het persoon of personen. Een fotosessie die je niet doet voor het geld maar voor de lach en geluk van de geportretteerde persoon.

De ochtend van 10 december begon vroeg voor een zaterdag, heel vroeg.... Om 8:00 moesten wij op de locatie Hilversum, de studio van Lisette, zijn om de fotostudio in te richten. We verwachtte een komen en gaan van mensen die niet het geld hebben voor een dure fotosessie bij een professionele fotograaf. Even opruimen, tafels schuiven, koffie en koekjes klaar zetten, nog even aanvegen en de studiosets opbouwen met verschillende achtergrond kleuren. We hadden een witte, zwarte en een grijze achtergrond zodat we konden afwisselen. Maar ook de printer opstellen en uittesten van de firma Arca Printers & Supplies zodat de foto's direct mee konden met de mensen.

Het begin was traag maar in de middag begon het te lopen en hebben wij (Lisette van den BeldKaren VosholMarc Schokker, Sanne van Dam, Herman Van de Haar en ik) mensen blij gemaakt. De gelukkig lach van de mensen als ze de foto in ontvangst namen is meer waard dan ik zelf had verwacht. De verhalen achter de mensen hoe zij in deze situatie beland waren en verhalen hoe verrast ze zijn met het resultaat. 

De vouchers die we hadden gemaakt waren verspreid via de Voedselbank Gooi en Omstreken en er op een aantal locaties waren ze opgehangen. 

In 2012 komt er een vervolg op Help Portrait. Hoe we dat gaan opzetten is nog onbekend. Dit jaar was de eerste keer in deze regio en we hebben vele leerpunten. 

Kinderpartijtje

Kinderpartijtje geven is iets wat je als ouder vele jaren intensief mee bezig bent. Elk jaar weer een nieuw idee zoeken om een origineel partijtje te geven voor jouw kind zodat je niet elk jaar hetzelfde doet.

Met die gedachte in mijn achterhoofd, heb ik samen met visagiste een kinderpartijtje met 6 meiden van rond de 11 jaar gehouden.

Gestart werd met een workshop visagie van 1.5 uur om daarna in de studio een fotosessie uit te voeren met de kinderen. Hiernaast de groepsfoto van de 6 meiden.

Helpportret Regio 't Gooi

Samen met Lisette van den Beld, Karen Voshol en Marc Schokker doen wij mee met het goede doel Help Portret Nederland. Wij doen dat voor de regio 't Gooi vanuit de studio van Lisette.

Meer dan duizend fotografen verdeeld over vijftien locaties in Nederland maken op deze dag belangeloos portretten, drukken ze af en geven ze mee aan de mensen die ze op de foto hebben gezet. Zo krijgen mensen die daar normaal gesproken geen geld voor hebben, de gelegenheid om eens een professionele herinnering te laten schieten.

De gedachte achter Help-Portret is licht brengen in de donkere decembermaand. Een gratis portret van bijvoorbeeld je kinderen of een terminaal familielid, zorgt volgens organisator Frank Doorhof voor hoop. ‘Iedereen verdient een herinnering aan zichzelf, kinderen of andere familie.’

Van Groningen tot Maastricht, overal in het land worden op 10 december gratis professionele portretten geschoten. Benieuwd naar de dichtstbijzijnde locatie en de tijden? Kijk op www.help-portret.nl.

Werk aan de Muur