Kinderpartijtje geven is iets wat je als ouder vele jaren intensief mee bezig bent. Elk jaar weer een nieuw idee zoeken om een origineel partijtje te geven voor jouw kind zodat je niet elk jaar hetzelfde doet.

Met die gedachte in mijn achterhoofd, heb ik samen met visagiste een kinderpartijtje met 6 meiden van rond de 11 jaar gehouden.

Gestart werd met een workshop visagie van 1.5 uur om daarna in de studio een fotosessie uit te voeren met de kinderen. Hiernaast de groepsfoto van de 6 meiden.

Fotografie en ACTA

Creative Commons by LeozerostyACTA is het handelsverdrag dat diverse landen in de wereld willen of hebben ondertekend. Hiermee is een stap gezet naar een wereldwijd verdrag die de handel in nagemaakte spullen kan gaan verminderen. Maar is dat wel zo? Hoe en wat ACTA is weten niet veel mensen doordat het in het geheim zonder bijzijn van burgerorganisaties wordt opgezet. Alleen al het geheime is een punt van aandacht.

Het gaat voornamelijk over de bescherming van intellectuele eigendomsrechten en bescherming tegen namaakproducten. Voor het tegengaan van namaakartikelen is er in ACTA ook een stuk over auteursrechtelijk beschermd materiaal zoals bv foto's. ACTA maakt het mogelijk om schendingen van de auteursrechten straks direct te bestraffen en dat lijkt goed voor fotografen want die maken auteursrechtelijk beschermd materiaal. Dat gaat echter buiten democratische en gerechtelijke controles om wat inhoud dat er geen rechter aan te pas komt. Dat ACTA aandringt op het zogenaamde buitenjuridische regelgeving komt doordat veel landen geen wetten van deze strekking kunnen aannemen. 

Maar ACTA gaat verder dan dat.... Veel verder. Een foto maken met een zichtbare achtergrond kan tot problemen leiden als er op die achtergrond ander auteursrechtelijk beschermd materiaal zichtbaar is. Daarmee loop je het risico op een flinke geldboete en daar hoeft (waarschijnlijk) geen rechter aan te pas te komen. Straatfotografie is hierdoor bijna onmogelijk geworden doordat er altijd wel iets op de achtergrond is waar de auteursrechten bij een ander in handen ligt. Een foto op straat maken en publiceren met op achtergrond bv de Eiffeltoren kan de fotograaf voor flink wat problemen zorgen.

Opsporing en handhaving kan worden uitgevoerd door private ondernemingen. Ik maak me daar zorgen over, de uitbesteding van (delen van) de opsporing van misdrijven en overtredingen aan private ondernemingen. Opsporen van misdrijven kun je niet overlaten aan private organisaties. Opsporen van misdrijven kun je alleen door overheid zelf laten uitvoeren.

Gevaar

Het grootste gevaar in ACTA zit wel in het geheime overleggen en opstellen van deze regelgeving. Hierbij zijn alleen politici en bedrijven bij betrokken maar burgerorganisaties zijn niet uitgenodigd. Daarnaast hebben landen zoals Nederland de ontwikkeling van de ACTA regelgeving overgelaten aan de EU. Hierdoor is de inhoudelijke invloed op de ACTA teksten laag.

Conclusie

Opstellen van de ACTA regelgeving kan niet meer achter gesloten deuren. Openheid en transparantie van de ontwikkelingen in ACTA is het belangrijkste wat er nu moet gebeuren om deze regelgeving breed gedragen te laten worden. Zonder openheid heeft ACTA geen breed gedragen bestaansrecht.

DUS: Zeg ook NEE tegen ACTA.


(Auteur van het plaatje: Leozerosty)

Contactgegevens

Harld Röling Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cornelis de Wijsstraat 19
1241 BW Kortenhoef

KvK nummer: 53250338

Neem contact op via het contactformulier op deze website.

Werk aan de Muur